Wat is het belang van de pedicure voor mensen met reuma?
Bij de reumatische voet is het belangrijk dat deze regelmatig gekontroleerd wordt en goed verzorgd. De nagels moeten zorgvuldig geknipt worden, het teveel aan eelt regelmatig verwijderen, likdoorns verwijderd, etc. Op deze manier kunnen veranderingen in de voetstand tijdig geconstateerd worden en kan er advies gegeven worden over mogelijkheden zoals bijv. het vervaardigen van een orthese, prothese, nagelbeugel, zolen, drukontlasting, schoenadvies, verwijzing huisarts, podoloog, podotherapeut, orthopedist, etc. Wondjes of ontstekingen kunnen eerder geconstateerd worden en mycoses “schimmels” behandeld. Bij een persoon met reuma is er al pijn genoeg dus we doen ons best om de voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden. Het is preventief werken.
De voeten van mensen met reumatische aandoeningen kunnen kwetsbaar zijn. Mensen met reumatische voeten gaan moeilijk lopen vanwege de pijn in hun voeten. Hierdoor wordt de voet scheef neergezet en ontstaat er een verkeerd looppatroon met als gevolg andere belasting voor de knieen, heup of de rug. Niet alleen de aanwezigheid van voetklachten maakt het verzorgen van de voeten moeilijk voor mensen met een reumatische aandoening. De pijn en stijfheid in handen en rug maken het zelf verzorgen van de voeten vaak tot een bijna onmogelijke taak.
Het dient aanbeveling dat mensen met een reumatische aandoening minimaal elke 6 weken een bezoek aan de pedicure brengen.
Reumatische voeten kunnen de volgende verschijnselen vertonen:
Pijn bij staan en lopen, verandering van de stand van de voet en dus de pasvorm van de schoen, verschuiving van het vetpolster waardoor men de uiteinden van de middenvoetsbeentjes als knobbels onder de voetzool voelt. Door de druk kunnen pijn, wondjes en/of eelt ontstaan. De tenen kunnen scheef en zelfs over elkaar heen gaan staan. Als gevolg kunnen er hamertenen, klauwtenen, likdoorns en/of eeltplekken ontstaan. De voorvoet kan verbreden met als gevolg drukplaatsen aan de zijkant van de voet waardoor bursitiden kunnen ontstaan. Men kan last hebben van: Functievermindering van de voet, oedeem in de voeten, zwelling van de gewrichten van de voet en enkel. Neuropatische klachten zoals sensibiliteitsverlies, plaatselijk branderig gevoel, stekende of schietende pijn ten gevolge van compressie (beknelde zenuw door standsafwijking).
Voetverzorging:
– Gebruik geen agressieve middelen zoals bijv. zeep of soda
– Neem een voetbad in lauwwarm water, maximaal 5 minuten
– Goed afspoelen en afdrogen met name tussen de tenen en de nagelriemen
– Bij verstijfde tenen bieden wattenstokjes of reepjes katoen een uitkomst om smetten te voorkomen
– Voetcrème in een dun laagje aanbrengen zodat er geen verweking van de huid ontstaat. Crèmes met als bestanddeel paraffine en vaseline zijn niet geschikt voor de huid met reuma. Hydrofiele olie of creme is wel geschikt.
De juiste schoen:
– Gemaakt van soepel leer of stof
– Goede pasvorm, stevig contrefort
– Voldoende teen- en breedteruimte
– Geen voelbare stiknaden aan de binnenzijde
– Lage hak
– Goede schokdempende werking en absorptie
– Aanschaf in de middag daar de voeten dan vaak wat meer gezwollen zijn en de schoenen niet gauw te klein gekocht worden
– Kousen en sokken beste van wol of katoen zonder stiksels of naden.
Een orthopedische schoenmaker kan kleine aanpassingen doen aan de confectieschoen zoals bijv. aanpassen van de hak, de afwikkelbalk, klittenbandsluiting, elastische veters of inlays. Indien de confectieschoen niet meer volstaat kan er maatschoeisel vervaardigd worden.
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan gewrichten, spieren, pezen en botten, welke niet veroorzaakt zijn door een blessure of een ongeluk.
Reuma geeft pijn bij bewegen, soms bij gewoon liggen of zitten, en ook vermoeidheid en stijfheid. Mensen met reuma zijn hierdoor vaak beperkt bij de dagelijkse dingen.
De kwaliteit van leven wordt behoorlijk beperkt door de vermoeidheid, pijn en de beperking van beweeglijkheid. Alleen al aanraken kan pijn doen, laat staan iemand de hand schudden ter begroeting.
Op dit moment kan Reuma nog niet worden genezen, maar wel wat worden verzacht d.m.v. medicijnen welke de ontstekingen kunnen remmen en de pijn verzachten. Ook kunnen kapotte gewrichten vervangen worden door kunstgewrichten zodat bewegen nog enigszins mogelijk blijft.
Reuma bestaat uit drie hoofdgroepen: artrose, ontstekingsreuma en weke-delen-reuma.
Artrose
Wordt ook wel slijtagereuma genoemd. Bij artrose gaat vooral het kraakbeen in knieen en heupen in kwaliteit achteruit en kan zelfs verdwijnen. Dit kan een andere stand van de gewrichten of misvormingen tot gevolg hebben.
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma (ca. 650.000 mensen), vooral bij oudere mensen.
Ontstekingsreuma
Zijn chronische gewrichtsontstekingen die de gewrichten op de lange duur beschadigen, zoals b.v. Reumatoide Artritis (RA) en de ziekte van Bechterew. Minder voorkomend zijn SLE (systematische lupus erythematodes) en het syndroom van Sjogren. Bij deze ziekten zijn er niet alleen ontstekingen in de gewrichten, maar ook bijv. in de nieren, huid, slijmvliezen, longen en hart (ca. 400.000 mensen).
Weke-delen-reuma
Hierbij zijn de omliggende weefsels pijnlijk zoals de kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen. De bekenste vormen zijn fibromyalgie en tendinitis. Fibromyalgie geeft langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden. Tendinitis is een ziekte waarbij de pezen in de gewrichten van bijv. de schouder, elleboog en knie ontstoken zijn.
Op www.reumadorp.nl kunnen mensen met elkaar chatten over reuma. Of kijk eens op www.reumafonds.nl.
Mensen met diabetes lopen het gevaar voetproblemen te ontwikkelen.
De pedicure is dan ook met name gericht op preventie, dus het voorkomen. De pedicure kan door middel van het vroegtijdig signaleren van voetproblemen en de juiste behandeling toe te passen, advies te geven, door verwijzen, problemen voorkomen en preventief te werk gaan.
Mensen met diabetes kunnen makkelijk en ongemerkt wondjes oplopen omdat de conditie van de huid meestal niet optimaal is en het natuurlijke afweersysteem verminderd is. De kans op infectie is groot.
Vooral personen die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak voetafwijkingen.
Enkele problemen kunnen zijn:
Teenstandafwijking, hamerteen, klauwteen, likdoorn, eelt, kloven, etc. Dergelijke voetproblemen kunnen op den duur tot ernstige complicaties leiden, er kunnen verwondingen optreden. Deze zien er aanvankelijk misschien onschuldig uit maar kunnen leiden tot infecties. Bacteriën die normaal gesproken op de huid leven en in principe onschuldig zijn kunnen zich bij diabetespatiënten sneller dan normaal uitbreiden en een infectie veroorzaken.
Als voetinfecties verwaarloosd worden en/of onvoldoende behandeld kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden.
Ruim (40-50%) van alle diabetes patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte.
Meestal wordt de pedicure met aantekening diabetische voetverzorging door de ziektekostenverzekering vergoedt. Klik hier voor meer informatie, of vraag het na bij uw ziektekosten verzekeraar.
Wat kunt u zelf doen?
Schoeisel:
– Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.
– Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Uw schoenen moeten minimaal een centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen.
– De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.
– Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irrities geven aan de tenen of de wreef.
– Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler U op de voet staat.
Wondjes:
– Wanneer een wondje ontstoken is, of een ontsteking onder de huid aanwezig is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut.
– Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of een podotherapeut.
– Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet.
– Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
– Dagelijks afspoelen met een lauwe douche en eventueel met alcohol ontsmetten.
Preventie:
– De voeten dagelijks bekijken, eventueel met spiegel, betasten en let op huidletsels– en verkleuringen
– Dragen van gave wollen sokken of kousen
– Niet op blote voeten lopen
– Loop niet te lang achter elkaar (voorkom huidbeschadiging/blaren)
– Loop met kleine passen (minder afwikkeling= minder belasting voor de voorvoet en hiel)
– Controleer de schoen voordat U ze aandoet op oneffenheden, steentjes, spijkers, etc.
– Neem dagelijks een lauwwarm voetbad-nabehandelen met creme of babyolie
– Gebruik nooit een kruik in bed i.v.m. Gevoelloosheid, dit geeft kans op blaren
– Gebruik geen tincturen en zalven– verwijder zelf geen likdoorns of eelt
Neem bij alle bijzonderheden contact op met een arts.
Wat is orthesiologie?
Een orthese is in het geval van de pedicure een hulpmiddel om bestaande teenklachten te corrigeren of pijnpunten te ontlasten.
De orthese wordt vervaardigd door middel van het mengen van siliconen en een verharder. Deze wordt dan gemodelleerd op de voet naar de gewenste vorm. Ortheses kunnen bijvoorbeeld de druk van de schoen bij een teen in hamer of klauwstand opvangen.
De orthese beschermd op die manier de eventuele drukplek, eelt, likdoorn, etc. waardoor deze kan verdwijnen en kan eventueel de teenstand corrigeren. Een orthese kan dus helpen bij het reguleren van de teenstand. Een kleine teenstandsafwijking kan met behulp van een orthese gecorrigeerd worden maar dit kan en mag alleen als beweging van het te corrigeren gewricht nog mogelijk is.
Bij kinderen kunnen met behulp van zachte ortheses tenen, die over elkaar heen liggen, weer netjes naast elkaar geplaatst worden. Dit gaat echter alleen op als er geen anatomische, pathologische of erfelijke afwijkingen een rol spelen. Een orthese is niet te verwarren met een prothese.
Waar kan een orthese voor dienen?
– drukontlasting (bijv. likdoorn op hamerteen)
– bescherming ( bijv. van de knok)
– correctie (bijv. bij scheefstand tenen)
Wat is nagelregulatietechniek?
Dit is een techniek waarbij een ingroeiende nagel gereguleerd kan worden.
Dit kan op verschillende manieren en verschillende technieken zoals bijvoorbeeld met een nagelbeugel, onyclip, BS/spange, luga clip T-vorm, etc.
In principe kan iedere vervorming of kromming van de nagelplaat weer terug in de gewenste vorm worden gebracht. Een traumanagel (bijv. blauwe nagel) kan het beste gereguleerd worden met een nagelprothese (kunstnagel).
De BS/spange is een bladveervormige strip gemaakt uit met glasvezel versterkt kunststof.
Het doel van de spange is het ontlasten van de nagelwal en langzaam corrigeren van de nagelplaat.
De T-clip is speciaal ontworpen om 1 kant van de nagel te rechten.
De onyclip is gemaakt van staal omtrokken met een kunsttsof. De werking is vergelijkbaar met de spange.
Beugels, veertjes of spanners worden op de nagelplaat aangemeten. Ze zijn gemaakt van chroomstaaldraad
Cryotherapie is op dit moment de ultieme manier om wratten te verwijderen.
Wratten komen vrij vaak voor aan de voeten, meestal onder de voetzool zowel bij kinderen als volwassenen. Wratten zijn veelal onschuldig maar kunnen hinderlijk, ontsierend en ook veel pijn veroorzaken. Ze geven mensen soms ook een gevoel van schaamte alhoewel dit nergens voor nodig is.
De nieuwste technologie om snel en effectief van ze af te komen is door behandeling met de cryopen. De cryopen werkt als een pen waarmee heel precies de plaats van de wrat aangepakt kan worden en niet de omliggende huid. De wrat zelf bestaat veelal uit dood weefsel dus deze kan gevoelloos aangepakt worden door middel van bevriezing.
De pen werkt tot op de millimeter nauwkeurig dus het omliggende weefsel (de gezonde huid) komt niet in aanraking met de bevriezing en dus geen pijn. De cryopen werkt effectief in zeer korte tijd.
Een behandeling duurt meestal tussen de 10 en 30 seconden.
Voordelen van een behandeling met de Cryopen:
– Vrijwel pijnloos (vooral kinderen vinden dit zeer prettig!)
– Er is zelden littekenvorming dus volledig herstel van de huid
– Geen beschadiging van de huid dus geen pleisters, geen nazorg
– Korte behandeling tussen de 10 tot 30 seconden
– Men mag direct na de behandeling alweer douchen, zwemmen
– Zeer nauwkeurig te bewerken
Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen.
Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond, zodat u het ingroeien van teennagels voorkomt.
Ingroeiende nagel
Een nagel waarbij de rand of punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aangelegenheid. Daarbij kan er in de nagelplooi eventueel eelt gaan vormen. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een eventuele ontsteking veroorzaken (ingegroeide nagel). Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.
De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
– Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
– Verkeerde leest (te gezwaaid, te smal)
– Verkeerd knippen (te kort en/of hoeken weggeknipt)
– Afwijkende vorm van de nagel (bijvoorbeeld een tunnelnagel)
– Zweetvoeten
– Trauma (klap of stoot door sport enz.)
– Afwijkende stand van de voet (valgus, varus, holvoet, etc.)
Een pseudo-ingegroeide nagel kan behandeld worden door de pedicure/voetverzorg(st)er. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel indien nodig verdund, de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan nagelregulatie worden toegepast, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelregulatietechniek kan een vervelende chirugische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is.
Wat is antidruktechniek?
Antidruktechniek kan worden toegepast voor o.a. het tijdelijk verlichten van een drukplek.
Als er bijvoorbeeld een likdoorn is verwijderd en de plek is gevoelig, dan kan deze plaats drukvrij worden gelegd zodat het minder pijnlijk is en de huid de kans krijgt om te herstellen. Mensen met een gevoelige knok kunnen deze drukvrij laten leggen.
Kortom antidruktechniek dient om bepaalde pijnpunten (preventief) drukvrij te leggen of te ontlasten. Het materiaal om drukvrij te leggen kan vervaardigd worden van verschillende materialen en/of hulpmiddelen.
Enkele van deze materialen zijn: Vilt, knokbeschermers, voorvoetkussens, inlegzolen, siliconenbuisjes, teentopbeschermers, schuimrubber, copoline, etc.
Antidruk kan verlichting geven bij bijvoorbeeld:
Een ontsteking, likdoorn (eksteroog) gevoelige voorvoet, kloven, blaren, wondjes, vergroeiing, knok, klauw –of hamertenen,etc.
Wat is voetschimmel?
Eén op de drie mensen in Nederland heeft regelmatig last van een voetschimmel “Mycose”, de bekendste wordt in de volksmond zwemmerseczeem genoemd. Het is niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Bij een schimmelinfectie worden sporen gevormd. De huid schilfert af, in die schilfers zitten sporen, en als men daarmee in contact komt en de huid is in een niet al te beste conditie, dan kunnen die sporen bij u een nieuwe schimmelinfectie veroorzaken. In de huid groeit de schimmel vaak van binnen naar buiten. Daarbij laat de schimmel een kapotte, geïrriteerde huid achter. Het kan er ook uitzien als een rode ronde plek, en wordt dan ringworm genoemd. Voetschimmel is erg besmettelijk en kan zich ook uitbreiden naar andere delen van uw lichaam of op andere mensen om u heen. Als u schimmel heeft, is de kans groot dat ook de teennagels geïnfecteerd zullen raken.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!
Voorkomen:
– Voorkom transpirende voeten
– Draag iedere dag schone sokken
– Draag goed ventilerende schoenen (leer, linnen, sandalen,etc.)
– Was de voeten dagelijks met zo weinig mogelijk zeep, deze maakt de huid week
– Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen (schone handdoek)
– Reinig de vloer van de badkamer dagelijks
– Vermijd het lopen op blote voeten in zwembaden en dergelijke
– Doe uw schoenen zo vaak mogelijk uit
– Laat na het sporten uw sportschoenen goed drogen
– Gebruik geen houten of kurken vlonders daar schimmelsporen zich hierop graag nestelen en ze niet goed te reinigen zijn.
Schimmelnagel (mycosenagel)
In Nederland hebben naar schatting enkele honderdduizenden mensen last van schimmelnagels. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Als een nagel door een schimmel is aangetast kan deze brokkelig, bobbelig en dikker (vandaar de benaming kalknagel) worden. In eerste instantie wordt de nagel geelwit van kleur, maar kan geel, bruin verkleuren. In een later stadium kan de nagel los gaan laten en het begeleiden van de nieuwe nagel door middel van een nagelprothese is dan aan te raden.
Herkenning van een schimmel:
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten, die al of niet in combinatie voorkomen.
– Wittige jeukende schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Meestal tussen de 4e en 5e teen (kleine teen).
– Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekken of korstjes indrogen, waarmee de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden
– Roodheid en jeukende schilfering van grote delen van de voetzolen en voetranden.
– Gele verkleuring en brokkelig worden van nagels(schimmelnagels, ook wel onychomycose of mycose genoemd).
Eelt:
Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt. Teveel eelt kan problemen geven en de voet minder soepel maken, het kan gaan barsten of scheuren waardoor er kloven kunnen ontstaan. Het is van belang dit vakkundig en regelmatig te laten verwijderen door de pedicure/ voetverzorger.
Wat men zelf kan doen: iedere avond de voeten incrèmen met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.
Kloven:
Soms kan het eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog en meestal verdikt is. Vooral bij het lopen op blote voeten en ’s zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op. De voetverzorger kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en behandelen met zalf. Een open kloof worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is kan worden behandeld met bijvoorbeeld een klovenzalf, levertraanzalf, uienzalf, vaseline.
Blaren:
Blaren worden veroorzaakt door huid-wrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
Besteed aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat de maat opnemen als je staat.
Koop schoenen aan het eind van de dag, dan zijn de voeten wat gezwollen.
Draag sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
Houdt uw voeten droog.
Likdoorn (eksteroog):
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een doorn, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern of eeltpit kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, door druk of wrijving,etc. De voetverzorger kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.
Wintertenen:
Wintertenen ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn bloot-gesteld of een slechte doorbloeding. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou en sterke temperatuurwisselingen erg pijnlijk kunnen zijn.
Als pedicure (voetverzorger) kom je uiteraard ook huidproblemen tegen vandaar dat ik mij hier wat verder in verdiept heb. Als pedicure krijg ik te maken met b.v.:
Zweetvoeten, wintervoeten, zomervoeten, koude voeten, eczeem, allergie, psoriasis, droge huid, jeuk, verhoorningsstoornis, wondverzorging, wondroos, veranderingen van de huid, schimmels, gisten, huidinfectie, etc.
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, met een gemiddelde oppervlakte van 1,5 a 2 m2 en vormt 15 a 20% van het lichaamsgewicht. Zij is stevig, buigzaam en rekbaar.
Het is van belang om een droge gevoelige huid soepel te houden door deze dagelijks in te masseren met een verzorgende voetbalsem, olie of hydraterende (vochtinbrengende) huidcrème. Olie of vet leggen een filmlaagje over de huid, waardoor het niet verdampt, het sluit als het ware het vocht in de huid op.
Huidafwijkingen kunnen aangeboren zijn, ontstaan door ziektes (immunsysteem), van buitenaf door druk, wrijving, vocht, droogte, koude, warmte of infecties (bacteriën, virussen), van buiten uit zoals b.v. psoriasis, eczeem, aandoeningen ten gevolge van circulatiestoornis, etc.
Sommige huidziekten lijken veel op elkaar en kunnen toch een geheel andere oorsprong hebben.
Dagelijkse verzorging van de voeten
Daar de huid veel te lijden heeft van invloeden van buitenaf is goed reinigen belangrijk.
Dagelijks wassen met een neutrale zeep (liefst ’s avonds).
Dagelijks schone sokken (liefst wol of katoen).
Nagelwalproblemen komen vrij veel voor in de voetverzorgingspraktijk
Een aantal voetklachten vinden hun oorsprong in de nagelwal.
De nagelplooi tussen de huid en de nagelplaat is een zwakkere plek. Nagels met een harde en/of scherpe rand kunnen de huid vrij snel beschadigen waardoor er wondjes, ingroeiende nagels, ontstekingen, etc. kunnen ontstaan.
Door overmatige druk b.v. van de schoenen of scheefstaande tenen kan er eelt ontstaan en/of likdoorns.
Men kan ook problemen met de nagelwal krijgen na het hebben gehad van een trauma (blauwe) nagel, door slecht passend schoeisel, verkeerde belasting of afwikkelpatroon.
Bij sommige sporten zoals voetbal, tennis, zaalsport, joggen, etc. kan men last krijgen van een zogenaamde “stoot”nagel of traumanagel.
Nagelwalproblemen kunnen ook ontstaan door b.v stijve gewrichten, droge huid, dunne huid, elastische kousen, voettranspiratie (zweten), standafwijking, aangeboren, te korte of scheefweggeknipte nagels, etc.
Vele van deze problemen kunnen worden opgelost of voorkomen d.m.v.: Nagelregulatietechniek; antidruktechniek; nagelortheses; protheses. Door ze regelmatig de juiste verzorging te geven.